info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Ondergewicht bij Honden: Oorzaken en Tips

Overgewicht komt veel voor bij honden. Er zijn echter ook veel honden met ondergewicht. Net als overgewicht is een te laag lichaamsgewicht niet iets wat u als hondeneigenaar licht moet opvatten.

Want ondergewicht is bij honden niet alleen een teken van reeds bestaande gezondheidsproblemen. Het kan ook verdere gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van uw viervoeter.

Hoe u ondergewicht bij uw hond kunt herkennen, welke oorzaken mogelijk zijn en hoe u een gezonde en duurzame normalisatie van zijn lichaamsgewicht kunt garanderen, leert u in het volgende.

Wanneer is een hond te dun?

Het lichaamsgewicht is een goede indicator of uw hond ondergewicht heeft. Vooral bij rashonden kan een afwijking van het ideale gewicht vrij eenvoudig worden bepaald door vergelijking met de specificaties in de rasstandaard.

Daarnaast helpt de Body Condition Score u om te bepalen of uw hond te dun is. De Body Condition Score geeft aan hoe de lichaamsstructuur eruit moet zien en welke tekenen duiden op onder- of overgewicht bij honden.

Bij een hond met een zwaar ondergewicht zijn de ribben, de bekkenbodem en de wervels vaak al van een afstand zichtbaar, is de spiermassa aanzienlijk verminderd en is er geen lichaamsvet meer herkenbaar.

Waarom is een hond te licht?

Ondergewicht bij Honden

Het lichaam van uw hond verbruikt elke dag een bepaalde hoeveelheid energie. Om dit verbruik in evenwicht te brengen, moet hij de juiste hoeveelheid energie in de vorm van calorieën verbruiken. Als dit het geval is, is zijn energiebalans in evenwicht en blijft zijn gewicht gelijk.

Als je viervoeter meer eet dan hij gebruikt, komt hij aan. Als hij daarentegen minder regelmatig eet dan hij eet, zal hij afvallen en zal uw hond vroeg of laat ondergewicht krijgen.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht bij honden

Er zijn een aantal oorzaken die kunnen leiden tot ondergewicht bij honden. Als u uw huisdier wilt helpen aan te komen, is het belangrijk om te weten wat de precieze oorzaak is.

Ondergewicht kan de volgende oorzaken hebben bij honden:

 • Parasieten zoals wormen en Giardia
 • Ziekten en daarmee gepaard gaand verlies van eetlust
 • voedingsfouten

Ondergewicht bij honden als gevolg van parasieten

Als uw hond last heeft van darmparasieten zoals wormen of giardia's, heeft dit onder andere tot gevolg dat belangrijke voedingsstoffen aan zijn lichaam worden onttrokken. Het daaruit voortvloeiende tekort aan voedingsstoffen uit zich dan bijvoorbeeld in huid- en vachtproblemen.

Bovendien treedt er, ondanks de normale voedselinname, na verloop van tijd een aanzienlijk gewichtsverlies op. Om dergelijke klachten en verdere gezondheidsgevolgen van de parasietenplaag te voorkomen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk iets doet voor de behandeling. Als uw hond vrij is van parasieten, zal zijn lichaamsgewicht meestal vrij snel weer normaal worden.

Ondergewicht bij honden als gevolg van ziekte

Ziekten zijn een andere mogelijke oorzaak van ondergewicht bij honden. Veel ziekten leiden tot een aanzienlijk verlies van eetlust. Als dit langer duurt, zoekt het lichaam van uw viervoeter naar alternatieve energiebronnen en verbrandt het vet en spiermassa om aan zijn behoeften te voldoen.

Daarnaast kunnen sommige ziekten, zoals tumoren, ook een verhoogde behoefte aan calorieën en eiwitten veroorzaken. Indien met deze omstandigheid niet in de noodzakelijke mate rekening wordt gehouden, zal er ook sprake zijn van een aanzienlijk gewichtsverlies.

Ondergewicht bij honden als gevolg van voedingsfouten

Naast parasieten en ziekten kan ondergewicht bij honden ook het gevolg zijn van voedingsfouten. Als u bijvoorbeeld uw hond in het algemeen niet voldoende voer geeft, zal hij niet in staat zijn om zijn energiebehoefte te dekken en zal hij gewicht verliezen.

Daarnaast kan het verkeerde voedsel echter ook ondergewicht in de hand werken. Op de lange termijn kan minderwaardig hondenvoer de darmflora van de hond beschadigen. Hierdoor kan het organisme van het dier niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen en ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen.

Gezondheidsgevolgen van ondergewicht bij honden

Als uw hond pas onlangs ondergewicht is geworden, is dit meestal geen reden tot bezorgdheid. Als deze aandoening echter langer aanhoudt, kan het lage lichaamsgewicht en het gebrek aan voedingsstoffen verdere gevolgen hebben voor de gezondheid van de viervoeter.

Blijvend ondergewicht kan de volgende problemen bij honden veroorzaken:

 • Verzwakking van het immuunsysteem
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Huid- en vachtproblemen, zoals haaruitval
 • Stoornissen in de hormonale balans
 • Onvruchtbaarheid
 • Vertraagde wondgenezing
 • Verkorte levensverwachting
 • Vermindering van de botdichtheid
 • Spiermassaverlies
 • Verstoring van de waterhuishouding
 • Verminderde fysieke veerkracht

Wat u kunt doen tegen ondergewicht met uw hond

Zoals u kunt zien, is ondergewicht bij honden een ernstig probleem dat snel moet worden aangepakt. Afhankelijk van de oorzaak kan het nuttig zijn om hiervoor een dierenarts te raadplegen.

Als het ondergewicht van uw hond te wijten is aan een ziekte, kan hij of zij de nodige behandelingsmaatregelen bepalen en ervoor zorgen dat de oorzaak van de ondervoeding wordt weggenomen.

Daarnaast moet u er natuurlijk voor zorgen dat de voeding van uw hond met ondergewicht zo is ontworpen dat deze optimaal wordt verzorgd en weer kan aankomen.

Het ideale gewicht met Bellfor producten

Als u het ondergewicht van uw hond permanent wilt tegengaan, mag u niet de fout maken om hem een zo groot mogelijke hoeveelheid ongeschikt voer te geven. Dit kan de calorie-inname van uw hond op de korte termijn verhogen, maar op de lange termijn zal het zijn gezondheid schaden.

Meng daarom geen stukjes worst en soortgelijke vermeende lekkernijen met het voer en gebruik in plaats daarvan hoogwaardig hondenvoer met natuurlijke ingrediënten.

In het Bellfor assortiment vindt u droogvoer van topkwaliteit. Een grote keuze aan geëxtrudeerde en koudgeperste variëteiten zorgt ervoor dat er voor elke hond iets te vinden is dat past bij de smaak van de hond. Bovendien zorgt de afwezigheid van kunstmatige additieven voor een uitstekende verteerbaarheid en een optimale toevoer van alle belangrijke voedingsstoffen.

Bellfor Fitness poeder voor honden met ondergewicht

Voor honden met ondergewicht adviseren wij een extra voedingssupplement met Bellfor Fitness poeder. Het natuurlijke voedingssupplement bevat insecteneiwit van de larven van de zwarte soldaatvlieg.

Een voldoende aanvoer van eiwitten is van doorslaggevend belang voor honden met ondergewicht en draagt onder andere bij aan de reconstructie van de spieren en de versterking van het immuunsysteem.

Het eiwit dat wordt verkregen uit de larven van de zwarte soldaatvlieg is bijzonder geschikt voor dit doel. Omdat het alle aminozuren bevat die essentieel zijn voor honden, bijzonder goed door hun lichaam te gebruiken is en bovendien zeer goed verteerbaar is.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.49 EUR
6.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive