info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Leverziekten bij Honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Leverziekten bij Honden

De lever is een belangrijk onderdeel van de stofwisseling en is betrokken bij tal van processen in het lichaam van de hond, van het gebruik van voedingsstoffen tot de ontgifting. 


Verschillende leverziekten kunnen echter het functioneren van het orgaan aantasten en in het ergste geval zelfs levensbedreigend zijn.


In het volgende leert u hoe een leveraandoening zich bij honden ontwikkelt, welke symptomen u zich bij uw viervoeter moet realiseren en wat er nodig is voor een succesvolle behandeling van de symptomen.

Functies van de hondenlever

Net als bij de mens speelt de lever een centrale rol in de stofwisseling van honden. Het is onder andere verantwoordelijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast dient het als opslagplaats voor glycogeen en vitaminen.


Daarnaast produceert de lever galzuur, dat de darmen van de hond nodig hebben voor de vertering van voedingsvetten. Tot slot is het ook belangrijk voor de ontgifting.


Dit komt omdat het verantwoordelijk is voor de afbraak en uitscheiding van metabolische afvalstoffen, resten van medicijnen en andere schadelijke stoffen die zich kunnen ophopen in het lichaam van de hond.

Mogelijke leveraandoeningen bij honden

Op basis van de vele taken van de lever wordt al snel duidelijk welke effecten functiestoornissen van het vitale orgaan kunnen hebben. Helaas kunnen honden inderdaad aan verschillende leverziekten lijden.


Zo is er bijvoorbeeld sprake van een zogenaamde leverinsufficiëntie. Dit is een ziektegerelateerde beperking van het prestatievermogen van de lever, die wordt veroorzaakt door toenemende schade aan het weefsel.


Daarnaast kunnen honden ook last hebben van een leverontsteking (hepatitis) of een vette lever. Onbehandelde chronische leverziekten leiden vaak vroeg of laat tot een fatale levercirrose.

Oorzaken van leveraandoeningen bij honden

Leverziekten bij honden kunnen zeer verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kunnen aangeboren problemen de prestaties van de lever aantasten. Dit zijn bijvoorbeeld koperopslagziekte en Portosystemic Shunt (PSS), waarvoor bij sommige hondenrassen een verhoogd risico bestaat als gevolg van genetische factoren.


In de meeste gevallen is een leveraandoening bij de hond echter een verworven aandoening, waarvan de oorzaken ten minste gedeeltelijk kunnen worden vermeden.

Leverziekte bij honden kan de volgende hoofdoorzaken hebben:

  • Vetafzettingen in de lever als gevolg van overgewicht bij honden
  • Voederfouten zoals het gebruik van inferieure producten of een te hoog eiwitgehalte 
  • Een overbelasting van de lever door vervuilende stoffen zoals antibiotica, parasietenbeschermers of milieutoxines
  • Een infectie met hepatitis canis 
  • Overmatige stress

Detecteer een leverziekte bij de hond

Als de functionaliteit van de lever beperkt is als gevolg van een ontsteking of andere problemen, kunnen een aantal symptomen worden waargenomen bij getroffen honden. Leveraandoeningen bij honden leiden onder andere tot diarree en braken, maar ook tot koorts.


Bovendien lijden getroffen dieren vaak aan vermoeidheid en verlies van eetlust, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogd gewichtsverlies. Verhoogde dorst en het daarmee gepaard gaande frequent plassen zijn ook typische tekenen die kunnen wijzen op een leveraandoening bij honden.


Naarmate de ziekte vordert, vormen zich bovendien vaak waterophopingen in de buik. Daarnaast kunnen geelzucht en spierkrampen optreden, evenals neurologische stoornissen en gedragsproblemen.

Diagnose van leverziekte bij honden

De lever is een vitaal orgaan. Als u vermoedt dat uw hond een leverziekte heeft, moet u altijd een dierenarts raadplegen. Een bloedtest zal de dierenarts helpen om te bepalen of je gelijk hebt over je angsten.


Verdere tests zullen de exacte aard van het probleem en de oorzaak van de leverziekte van uw hond aan het licht brengen. Dit is nodig om de juiste behandelingsmaatregelen te kunnen nemen.

Behandeling van honden met een leverziekte

In het algemeen moet u zich ervan bewust zijn dat als het leverweefsel eenmaal beschadigd is, het meestal onomkeerbaar wordt vernietigd en niet meer kan worden hersteld. Dit betekent dat leverinsufficiëntie een permanent probleem is voor uw hond en dat hij in de toekomst zal moeten leven met de verminderde prestaties van het orgaan.


De behandeling van de leverziekte van uw hond heeft daarom als primair doel om het resterende weefsel te behouden en de lever zoveel mogelijk te ontlasten. Daartoe krijgt uw viervoeter hoogstwaarschijnlijk injecties of tabletten die de stofwisseling van de lever stimuleren en de bloedcirculatie bevorderen.

Honden met een leverziekte goed voeden

Veel belangrijker dan de medicamenteuze behandeling van leveraandoeningen is echter de juiste voeding van de aangedane honden. Een verandering in het dieet is bedoeld om de lever te ontlasten en is daarom een centraal onderdeel van de therapie.

Honden op natvoer Landgut-Menu


Een effectief leverdieet bevat iets minder proteïnen, maar moet tegelijkertijd van een bijzonder hoge kwaliteit en licht verteerbaar zijn. Daarnaast kunnen complexe koolhydraten helpen om de bloedsuikerspiegel van de hond stabiel te houden ondanks een leverziekte.


Om het succes van de therapie niet in gevaar te brengen, is het belangrijk om het door de dierenarts voorgeschreven leverdieet consequent te volgen. Uw hond zal in de toekomst moeten afzien van extra hondensnacks of andere lekkernijen, zoals af en toe een stukje leverworst, als gevolg van zijn leverziekte.


Uit het assortiment van Bellfor is ons smakelijke Landgut-Menü bijvoorbeeld zeer geschikt voor de levervoeding van uw hond. Het voer bevat bijzonder licht verteerbare insecteneiwitten en verteerbare koolhydraten uit wortelen en zoete aardappelen en voorziet uw lever- tot viervoeters optimaal van alle belangrijke voedingsstoffen.

Nuttige voedingssupplementen voor honden met een leverziekte

Naast exclusieve voeding met licht verteerbaar voedsel zoals Bellfor Landgut-Menü, kan het zinvol zijn om uw viervoeter te ondersteunen met speciale voedingssupplementen.

Voor honden met een leverziekte raden wij de volgende producten uit ons assortiment aan:

  • Bellfor Nierenkraft ondersteunt de ontgiftingsprocessen met een geselecteerd kruidenmengsel en kan zo helpen de beschadigde lever van uw hond te ontlasten.
  • Bellfor Shiimun Gastro met shiitake bevordert de spijsvertering en helpt typische symptomen van de leverziekte van uw hond, zoals diarree en braken, tegen te gaan.

Verdere tips voor honden met een leverziekte

Aangezien het immuunsysteem van uw hond al op volle toeren werkt als gevolg van de leverziekte, moet u stress voor uw viervoeter zoveel mogelijk vermijden.


Belangrijke vaccinaties moeten in het algemeen blijven worden gegeven aan honden met een leverstoornis om besmetting met gevaarlijke ziekten te voorkomen.


Dit geldt in principe ook voor profylactisch ontwormen. Wij raden u echter aan om af te zien van chemische preparaten en in plaats daarvan een natuurproduct zoals Bellfor Vermal te gebruiken.

Gevolgen en prognose voor honden met een leverziekte

Leverziekten hebben vaak fatale gevolgen voor zieke honden. Ze leiden onder andere tot een verhoogde concentratie van ammoniak en andere schadelijke stoffen in het lichaam.


Daarnaast hebben functiestoornissen van de lever een negatief effect op de voedingsstoffenvoorziening van het dier, wat in combinatie met verlies van eetlust snel kan leiden tot gevaarlijke deficiëntieverschijnselen en aanzienlijk gewichtsverlies.


Voor een positieve prognose is het daarom zeer belangrijk om eventuele leveraandoeningen bij uw hond zo vroeg mogelijk op te sporen. Met een consequente en permanente behandeling, waarbij vooral de juiste voeding van belang is, heeft uw hond dan met een beetje geluk een paar goede jaren voor de boeg.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.18 EUR
10.44 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
53.20 EUR
44.75 EUR
17.69 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive