info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Insectenbeet bij Hond

Het warme seizoen brengt onvermijdelijk een veelheid aan bijtende insecten met zich mee, die niet alleen mensen maar ook honden kunnen steken. In de meeste gevallen is een insectenbeet ongevaarlijk bij honden. Er zijn echter ook situaties waarin het een ernstig gevaar kan worden.

In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten bij een insectenbeet op uw hond, wanneer deze gevaarlijk is en welke eerste hulpmaatregelen zinvol zijn.

Een insectenbeet bij uw hond detecteren

Insectenbeet

Vooral als je viervoeter niet alleen door een mug gestoken is, maar ook door een bij, wesp of hoorn, zal hij zich zeker laten opmerken door een luid gehuil.

Men krijgt echter niet altijd direct een insectenbeet bij de hond. Tijdens de zomermaanden moet u daarom aandacht besteden aan mogelijke tekenen, zoals het opvallend likken op een bepaald punt op het lichaam en een verhoogde speekselvloed.

Als uw hond plotseling begint te hinken, kan dit wijzen op een insectenbeet op zijn poot

Als u vermoedt dat uw viervoeter gestoken is, controleer dan zijn lichaam op zwelling en roodheid. Bij bijen komt de angel ook vast te zitten na de angel. In vergelijking met mensen is een insectenbeet bij honden natuurlijk iets moeilijker te vinden door de vacht.

Pas op voor insectenbeten in de keel van de hond

Hoe onschadelijk een insectenbeet op het lichaam van de hond ook is, het is gevaarlijk in de mond, keel, keel of slokdarm van het dier. Daar kan het insectengif leiden tot zwelling van de slijmvliezen en dus tot kortademigheid. In het ergste geval kan uw hond zelfs stikken.

Plotseling piepen en stikken kan duiden op een insectenbeet in de mond of nek van de viervoeter. In dit geval is een snelle actie vereist.

Honden kunnen allergisch zijn voor insectenbeten

Zoals u wellicht weet, zijn sommige mensen allergisch voor steken van bijen en andere bijtende insecten. Dit kan ook het geval zijn bij honden, dus het insectengif kan anafylactische shock veroorzaken bij aangetaste dieren.

Afhankelijk van de ernst van de allergische reactie kunnen onder andere de volgende symptomen optreden na de insectenbeet bij de hond:

 • Bijenkorven
 • Ernstige jeuk
 • Misselijkheid en buikkrampen
 • Braken en diarree
 • Zwelling in andere delen van het lichaam
 • Incontinentie
 • Een blauwe verkleuring van de huid
 • Duizeligheid en bewusteloosheid

Insectenbeet bij honden - wat je nu moet doen

Welke actie u moet ondernemen in het geval van een insectenbeet op uw hond hangt af van de plaats van de beet en de conditie van het dier. Hoe dan ook, het is belangrijk om kalm te blijven en te proberen je bange viervoeter te kalmeren en te troosten.

Gedrag met uitwendige steken zonder allergische reactie

Als uw hond gebeten is en geen tekenen van een allergische reactie vertoont, is het meestal voldoende om de prikplaats goed af te koelen. Bovendien kan het helpen om een gesneden ui op de angel te leggen of het sap erop te druppelen. Als u een bijensteek hebt, moet u ook de steek verwijderen met een pincet om te voorkomen dat de insectenbeet van uw hond ontbrandt.

Gedrag met insectenbeten in de mond en keel

Insectenbeten in de mond

Het ziet er een beetje anders uit met een insectenbeet in de mond of keel van uw hond. In dit geval moet je eerst proberen om de hap af te koelen met een ijsblokje of een ijsje van binnenuit en de hals met een koel pakje van buitenaf.

Als het insect nog steeds in de keel van het dier zit, probeer het dan indien mogelijk te verwijderen. Vanwege het potentiële risico dat de zwelling van de insectenbeet voor uw hond een zwelling van de insectenbeet met zich meebrengt, dient u na de eerste behandeling een dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat u zich aan de veilige kant bevindt.

Gedrag bij insectenbeten met een allergische reactie

Als u vermoedt dat uw hond allergisch is voor de insectenbeet, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. In het geval van een anafylactische schok telt elke minuut, dus een zogenaamd onschuldige beet kan al snel levensbedreigend zijn.

Het voorkomen van insectenbeten bij honden

Natuurlijk is er geen honderd procent bescherming tegen insectenbeten, noch voor mensen, noch voor honden. Toch kunt u als eigenaar veel doen om het risico te verminderen.

Deze maatregelen zullen u helpen om de kans op een insectenbeet bij uw hond te verminderen:

 • Laat uw huisdier geen insecten vangen.
 • Laat uw hond geen traktaties uit de lucht vangen, want dit maakt insecten nog interessanter voor hem.
 • Laat het hondenvoer niet te lang open tijdens het warme seizoen.
 • Controleer regelmatig de waterbak van uw viervoeter op mogelijke bijtende insecten.
 • Als je een wespennest in de tuin hebt, verwijder het dan onmiddellijk.

Als u weet dat uw hond allergisch is voor insectenbeten, vraag dan aan uw dierenarts of hij u een geschikte noodmedicatie kan geven. De gevolgen van de volgende hap kunnen veel erger zijn, dus de tijd die u bespaart met de noodmedicatie kan zelfs het leven van uw huisdier redden.

Insectenbeet bij honden - onze conclusie

Insectenbeten zijn meestal ongevaarlijk voor honden. Het wordt pas gevaarlijk als het insect in de mond komt, de viervoeter het inslikt of het insecticide een allergische reactie veroorzaakt.

Als u symptomen heeft die verder gaan dan de normale symptomen van een insectenbeet, raden wij u aan onmiddellijk een dierenarts te raadplegen en uw hond door hem te laten behandelen.

Volg ook de voorzorgsmaatregelen die in dit artikel worden beschreven om het risico van insectenbeten voor uw hond vanaf het begin te verminderen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

20.92 EUR
83.7 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
25.41 EUR
508.2 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive