info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondentraining: Waarop moeten beginners letten?

De hond is 's mans beste vriend. Dat geldt in ieder geval als u viervoeter goed is opgevoed en zijn grenzen kent. Zonder adequate opvoeding kan het samenleven met een hond snel zeer vermoeiend blijken en enige ergernis veroorzaken. 


Hieronder geven wij u belangrijke tips, die bij de opvoeding van de hond helpen en leggen we uit waar het bij het trainen met name op aankomt. 

Het ras maakt bij hondentraining niet uit

De ervaring leert dat bezitters van kleine honden er vaak vanuit gaan dat hun viervoeters gezien hun geringe lichaamsgrootte geen opvoeding nodig hebben en laten hun hond dan met veel wegkomen. 


In de praktijk blijkt dat echter toch geen goed idee. Want hoewel het verschil in grootte niet over het hoofd gezien kann worden, gaat het er bij kleine rassen zoals de chihuahua net zo aan toe als bij een grote Deense dog.


Daarom zullen fouten of het gebrek aan consequenties bij het trainen van de hond ook bij een kleine hond negatief merkbaar zijn. Het einige onderscheid bestaat erin dat eventuele agressie bij een groter dier doorgaans ernstigere gevolgen hebben. 

Hondenopvoeding van jongs af aan 

Op een pup kan men zonder twijfel niet lang boos zijn en de meeste nieuwbakken hondenbezitters moeten ongewenst gedrag daarom soms ruimhartig over het hoofd zien. Dat spreekt wellicht voor zich. Het moet u er echter niet van weerhouden, om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen uw hond op te voeden. 


Bedenkt u zich in deze context dat het niet alleen voor mensen, maar ook voor honden op oudere leeftijd moeilijker is om nieuwe dingen te leren. Heeft uw viervoeter zichzelf eenmaal aangeleerd dat bepaald gedrag in orde is, dan valt hem dat enkel nog met zeer veel moeite af te leren. 


Let er daarom van het begin af aan op dat u grenzen aan uw hond stelt en belangrijke regels stelt voor het samenleven. 

De opvoeding van de hond slaagt enkel met consistentie 

Er bestaat geen hond die van de een op andere dag alles juist doet en elk commando direct goed opvolgt. Om u hond te trainen, is het daarom naast geduldig vooral belangrijk om consequent te zijn. 


Laat uw viervoeter de door u opgestelde regels niet bij wijze van uitzondering overtreden, enkel omdat dat voor uw op dat moment meer comfortabel is. Uw hond zal dan zeer waarschijnlijk testen hoever hij kan gaan. 


Afgezien daarvan veroorzaakt inconsistentie bij de opvoeding van de hond onvermijdelijk tot onnodige onzekerheid en kann het soms zelfs agressief gedrag bij de hond als gevolg hebben.  

Honden laten zich niet net als kinderen opvoeden

Voor veel bezitters is hun hond niet slechts enkel een huisdier, maar een belangrijk lid van de familie. Daar is in principe niets op tegen. Honden blijven echter dieren.


Het is daarom een grote fout, de opvoeding van de hond als die van een kind vorm te willen geven. Daarmee doet u uzelf noch uw hond een plezier. Laat uw hond in plaats daarvan simpelweg een hond zijn en behandel hem ook zo. 


Op deze manier boekt u niet alleen meer vooruitgang bij de training, maar zorgt u er bovendien ook voor dat uw viervoeter zich bij u thuisvoelt. 

Geweldloze hondentraining is verplicht

Het zou eigenlijk voor zich moeten spreken, dat geweld bij de opvoeding van de hond niets te zoeken heeft. Toch zijn er helaas altijd weer eigenaren die van mening zijn, dat ze hun hond fysiek moeten disciplineren om hem te kunnen trainen. 


Deze aanpak is echter een volstrekt onnodige wreedheid tegen dieren en leidt vroeg of laat vaak tot gedragsproblemen of tot moeilijk te controleren aanvallen.

Clickertraining gebruiken bij het opvoeden van de hond 

Clickertraining is een geliefde methode om gewenst gedrag bij honden mee te versterken. De zogeheten clicker genereert een akoestisch signaal, dat in combinatie met een beloning wordt gebruikt om honden verschillende commando’s of trucjes bij te brengen. Als u uw hond wilt trainen kan het lonen om u verder in het onderwerp clickertraining te verdiepen. 

Obedience: hondentraining voor gevorderden 

Als u hond de basisbeginselen beheerst en u bij de hondentraining nog een stap verder wilt gaan, kan Obedience een goede keuze voor u en uw viervoeter zijn. 


Obedience is een hondensport waarbij het erom gaat, dat uw hond verschillende commando’s op betrouwbare wijze opvolgt. Daaronder tellen eenvoudige basiscommando’s als ‘Zit’ en ‘Blijf’ alsook meer veeleisendere oefeningen die u vierbener moet kunnen.  


Obedience leent zich los van het ras en de leeftijd voor elke hond. De regelmatige training draagt bij aan het versterken van de band tussen mens en dier en wordt door veel honden als welkome dagelijkse bezigheid gezien.

Beloningen ondersteunen de hondentraining 

Als u uw hond wilt trainen, slaagt dat het beste als u het gewenste gedrag positief versterkt. Als uw viervoeter bijvoorbeeld op uw commando gaat zitten, dan verdient hij loft, een paar knuffels of zelfs een kleine traktatie. Op die manier leert de hond dat het zich loont om naar u te luisteren. 


Luistert uw viervoeter daarentegen niet naar u, geef hem dan tijdelijk geen aandacht. Daardoor leert de hond dat hij iets verkeerd heeft gedaan en dat hij zich in de toekomst anders moet gedragen om door u beloond te worden. 

Bellfor hondensnacks: gezonde beloning voor de hondentraining 

Als u uw hond wilt trainen, zullen kleine hondentraktaties u daarbij een waardevolle dienst bewijzen. Natuurlijk moeten de snacks die u bij de training als motivatiehulp gebruikt, van een zo goed mogelijke kwaliteit zijn en net als het hoofdvoer uit hoogwaardige ingrediënten bestaan. 


Met Bellfor hondentraktaties, zoals bijvoorbeeld onze smakelijke Soft-Snacks (Zachte Hapjes), zit u wat dat betreft precies goed. Bellfor Soft-Snacks (Zachte Hapjes) zijn vrij van graan en kenmerken zich door hun hoge aandeel aan vlees. Daarnaast hebben ze de perfecte grootte om uw viervoeter bij de hondentraining te belonen, zonder de training te lang te onderbreken. 


Voor voedingsgevoelige honden zijn onze Soft-Snacks (Zachte Hapjes) indien nodig zelfs in een hypoallergene variant met duurzaam insekteneiwit verkrijgbaar.


Bellfor Soft-Snacks (Zachte Hapjes) in de webshop leren kennen.

De opvoeding van de hond – onze conclusie

Zoals u ziet, is de opvoeding van de hond een onderwerp waar elke eigenaar zich mee bezig moet houden. Want ookal hoeft natuurlijk niet elke viervoeter de leukste trucjes te beheersen, is een zekere mate van gehoorzaamheid voor een ontspannen en veilig dagelijks leven met de hond essentieel. 


De tips uit dit artikel geven u enige goede aanknooppunten, waarop u als beginner bij de hondentraining op moet letten en met Bellfor hondensnacks vindt u in onze webshop gezonde traktaties, waarmee u uw viervoeter tijdens de training kunt motiveren. 

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive