info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

De juiste hoeveelheid voer voor uw hond

De juiste hoeveelheid voer is erg belangrijk voor het welzijn van honden. Als de viervoeter te weinig voedsel krijgt, zal hij vroeg of laat ondergewicht krijgen. Aan de andere kant, als de hond te veel eet, zal de hond overgewicht krijgen.


Beide kunnen fatale gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier en moeten daarom ten koste van alles worden vermeden. Hieronder leggen we uit hoe u de juiste hoeveelheid voer voor uw hond kunt bepalen en welke factoren daarbij een rol spelen.

Algemene aanbevelingen over de hoeveelheid voer voor honden

In de regel geven de fabrikanten een aanbeveling over de hoeveelheid voer, die gebaseerd is op het soort voer en het gewicht van de hond. Dit is bij ons als mensen natuurlijk ook het geval en dit helpt u een gevoel te krijgen voor de juiste portiegroottes.


Dergelijke informatie is echter nooit precies en moet daarom altijd als een leidraad worden beschouwd. De werkelijke energiebehoefte van uw hond is namelijk afhankelijk van tal van factoren waarmee bij de voeding rekening moet worden gehouden.


Het is daarom niet mogelijk om een algemene aanbeveling te geven over de hoeveelheid voedsel die aan alle honden met hetzelfde gewicht moet worden gegeven.

De juiste Hoeveelheid voer voor uw Hond

Relevante factoren voor de hoeveelheid voer die een hond krijgt

Met de optimale hoeveelheid voer zorgt u ervoor dat uw hond precies de hoeveelheid energie en voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Wat dit precies betekent kan echter sterk verschillen van persoon tot persoon.

De volgende factoren spelen een grote rol bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voer voor honden:

  • Het gewicht van de hond
  • De leeftijd van de hond
  • De gezondheidstoestand van de viervoeter
  • Soort en omvang van de fysieke activiteiten
  • Het soort voer
  • De hoeveelheid hondensnacks

Zware honden hebben meer voedsel nodig

Het feit dat de hoeveelheid voedsel niet kan worden bepaald door het gewicht van een hond alleen betekent natuurlijk niet dat de grootte van de viervoeter irrelevant is. Een Rottweiler van 50 kilo heeft immers van nature een hogere energiebehoefte dan een Jack Russell Terrier van vijf kilo.


Als u de optimale hoeveelheid voer voor uw hond wilt bepalen, moet u dus ook rekening houden met het gewicht van het dier.

Het samenspel van de hoeveelheid en de leeftijd van het voedsel

Naast het gewicht speelt leeftijd ook een grote rol in de energiebehoefte van uw hond. Een jong dier dat nog groeit heeft een grotere hoeveelheid voedsel nodig in verhouding tot zijn lichaamsgewicht dan een volwassen hond.


Bij oudere dieren neemt de energiebehoefte echter af. Een van de redenen hiervoor is dat het metabolisme vertraagt. Bovendien bewegen oude honden meestal minder dan hun jongere soortgenoten. Het aanpassen van de hoeveelheid voer kan helpen voorkomen dat honden overgewicht krijgen naarmate ze ouder worden.

Hoeveelheid voedsel en gezondheidstoestand van de hond

Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de hoeveelheid voer voor uw hond is zijn gezondheidstoestand. Zo hebben dieren die herstellen van een ziekte een verhoogde energiebehoefte.


Honden met ondergewicht moeten ook meer voedsel krijgen, terwijl de hoeveelheid voedsel voor honden met overgewicht moet worden verminderd. Dit laatste geldt ook voor gecastreerde honden, aangezien de caloriebehoefte wordt verminderd door veranderingen in de hormoonhuishouding.

Hoeveelheid voedsel en activiteiten van de hond

Een andere factor die een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de optimale hoeveelheid voer voor honden is de fysieke inspanning van de viervoeter. Als u bijvoorbeeld drie uur lang met uw hond gaat joggen bij temperaturen onder het vriespunt, zal hij aanzienlijk meer calorieën verbruiken dan wanneer u in de zomer met hem gaat wandelen.


Vooral sport- en werkhonden hebben een veel hogere energiebehoefte dan pure sociale honden, waar de fysieke activiteit beperkt is tot het af en toe apporteren van een bal.

Het type hondenvoer heeft invloed op de hoeveelheid voeding

Om de juiste hoeveelheid voer voor een hond te bepalen, is het niet voldoende om zich uitsluitend op het dier te concentreren. Het soort voedsel heeft ook een belangrijke invloed op hoe groot de porties idealiter moeten zijn.


Dit wordt vooral duidelijk bij het vergelijken van de energie-inhoud van nat- en droogvoer. Omdat natvoer een veel hoger vochtgehalte heeft, bevat het vaak maar ongeveer een derde van de calorieën van droogvoer.


Daarom maakt het een groot verschil of u uw hond 100 gram droogvoer of 100 gram natvoer geeft.

De juiste Hoeveelheid voer

Denk aan hondensnacks in de hoeveelheid voedsel

Of het nu gaat om motivatie tijdens de training of gewoon als een kleine beloning voor tussendoor - verschillende traktaties zouden voor de meeste honden een integraal onderdeel van het menu moeten zijn.


Helaas maken veel eigenaren hier een grote fout en verminderen de hoeveelheid voedsel van hun hond niet met de calorieën die hem zijn gevoerd in de vorm van hondenkoekjes of andere lekkere hondensnacks.

Praktische tips voor de hoeveelheid voedsel die uw hond eet

Zoals u leest, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van de optimale hoeveelheid voer voor honden. Algemene aanbevelingen, zoals 1,5 procent van het lichaamsgewicht, gelden meestal alleen in uitzonderlijke gevallen.


Wij raden u daarom aan onze informatie over de juiste hoeveelheid voer voor uw hond als richtlijn te gebruiken en bij het rantsoeneren rekening te houden met bovengenoemde factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en activiteiten.


U moet ook het gewicht van uw hond in de gaten houden en de hoeveelheid voer zo nodig aanpassen. Dit is de enige manier om de werkelijke caloriebehoefte van uw viervoeter te bepalen en een optimale energievoorziening te garanderen.

Verdeel de hoeveelheid voer voor honden in verschillende porties

Ongeacht de exacte energiebehoefte van uw viervoeter raden wij u aan om de dagelijks benodigde hoeveelheid voedsel, indien mogelijk, in twee of drie maaltijden te verdelen.


Aan de ene kant helpt dit om de spijsvertering van de hond te ontlasten en tegelijkertijd vermindert het de kans op een levensbedreigende maagwending, waarvoor een verhoogd risico bestaat, vooral bij grote hondenrassen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
9.14 EUR
45.71 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive