info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Clostridia bij Honden opsporen en behandelen

Clostridia bij Honden

Clostridia is een veel voorkomende oorzaak van spijsverteringsproblemen bij honden. Geschat wordt dat meer dan 20 procent van alle diarreeziekten kan worden toegeschreven aan een infectie met Clostridium.


Om te weten te komen wat Clostridium precies is, hoe het uw hond kan besmetten en welke symptomen het veroorzaakt, lees dan verder. We zullen ook uitleggen hoe u de veterinaire behandeling van Clostridia bij uw hond op een natuurlijke manier kunt ondersteunen.

Wat is Clostridia?

Clostridia is een geslacht van zeer resistente bacteriën dat meer dan 100 verschillende soorten omvat. Als kiemen zijn ze vrijwel overal te vinden. Sommige soorten leven bijvoorbeeld van nature in de darmflora van mensen, honden en andere hogere organismen.


De aanwezigheid van bepaalde clostridia in de dunne darm van honden is volkomen normaal en vormt in eerste instantie geen probleem. Het kan echter gebeuren dat de darmflora van de viervoeter uit balans raakt en de clostridia in het spijsverteringskanaal van het dier zich sterk vermenigvuldigt. 


Hiervoor vormen de clostridia sporen in de darmen van de hond. Dit leidt, in combinatie met de daarbij geproduceerde toxines, tot een verscheidenheid aan klachten en zelfs tot levensbedreigende aandoeningen.

Oorzaken van clostridia bij honden

Clostridia kan zich niet alleen vermenigvuldigen door onevenwichtigheden in de darmflora van de hond, maar kan ook oraal worden ingenomen. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van grond, contact met de uitwerpselen van reeds besmette soortgenoten of door het eten van hondenvoer dat besmet is met Clostridia.


Rauw vlees dat wordt gebruikt voor het blaffen van de hond is in dit verband ook een veel voorkomende bron van Clostridia. Dit komt omdat studies hebben aangetoond dat de kiemlast daar vaak bijzonder hoog is, zodat barfen bij honden altijd met een bepaald risico gepaard gaan.


Of de bacterie er uiteindelijk in slaagt zich te verspreiden en daadwerkelijk klachten te veroorzaken in de getroffen viervoeters hangt af van verschillende factoren. 

Met name de volgende factoren kunnen de groei van clostridia bij honden bevorderen:

  • Een zwak immuunsysteem
  • Een langdurige toediening van antibiotica
  • Een verandering van voedsel
  • Reeds bestaande infecties met andere bacteriën
  • Overmatige stress

Detecteer Clostridia in de hond

Detecteer Clostridia in de hond

Clostridia kan bij honden een aantal klachten veroorzaken en soms ernstige gevolgen hebben. De symptomen omvatten met name slijmdiarree, die bloederig kan zijn. Bovendien braken getroffen honden vaak over en hebben ze vaak last van ernstige winderigheid en buikpijn.


Hoe lang de symptomen duren en de gevolgen van Clostridia voor de hond variëren van individu tot individu. Bij een mild verloop kunnen de symptomen na ongeveer een week zeker afnemen.


Het is echter net zo goed mogelijk dat de Clostridia chronische klachten veroorzaakt en dat er steeds weer massale diarree ontstaat, waardoor het dier steeds meer gewicht verliest en de algemene toestand van de viervoeter steeds verder verslechtert.

Het diagnosticeren van Clostridia bij honden

Als u vermoedt dat uw hond last heeft van diarree als gevolg van clostridia, raden wij u aan een dierenarts te raadplegen. Hij of zij zal een fecaal monster kunnen onderzoeken om uw vermoeden te bevestigen.


De dierenarts kan ook andere redenen voor de symptomen uitsluiten. Want diarree kan door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Clostridia is er slechts één van en voor een succesvolle behandeling is een duidelijke diagnose van de exacte ziekte essentieel.

Behandeling van honden met Clostridium

De behandeling van Clostridia bij uw hond hangt grotendeels af van de ernst van de symptomen. Als uw hond al veel vocht heeft verloren, kan een infuus nodig zijn om dit te compenseren.


Het is ook gebruikelijk om uw hond antibiotica te geven om de vervelende bacteriën onder controle te houden. Daarnaast lijkt een vezelrijk dieet bij veel honden een positief effect te hebben op het verloop van de ziekte.


Dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan het feit dat voedingsvezels een positieve invloed hebben op de darmgezondheid. De keuze van het juiste voer is daarom van bijzonder belang voor honden met clostridia.


Wij raden u dan ook aan om te vertrouwen op ons gezonde Landgut-Schmaus met insecteneiwitten van de larven van de zwarte soldaatvlieg. Het voer is bijzonder licht verteerbaar en daarom ideaal voor honden met Clostridia.

Bellfor Shiimun Gastro for dogs with clostridia

To counteract the clostridia in your dog, we recommend that you supplement your veterinary treatment with Bellfor Shiimun Gastro. The natural preparation based on shiitake and other selected ingredients such as sage, aniseed and turmeric reliably promotes your dog's healthy digestion.


A dietary supplement with Bellfor Shiimun Gastro reduces symptoms such as diarrhoea, flatulence and vomiting and can thus help your dog to survive the infection with clostridia as quickly as possible and without lasting consequences.


At the same time, Bellfor Shiimun Gastro is free of artificial additives and is therefore very easily digestible, so that you do not put additional strain on your dog's organism, which is already weakened by the clostridia.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

21.99 EUR
8.8 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
47.27 EUR
42.70 EUR
16.3 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive