info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Apporteren: zo leert u het uw hond aan

Als het om spelletjes en mogelijke bezigheden voor honden gaat, is er vermoedelijk niemand die niet aan apporteren denkt. 


Waarom apporteren veel honden in het bloed zit en hoe u uw viervoeter het terugbrengen van items bij kunt brengen, leggen wij hieronder uit.

Waarom veel honden graag apporteren

Mensen hebben al vroeg ontdekt, dat honden bij de jacht een grote hulp kunnen zijn. Een vaardigheid, waarop bepaalde jachthonden gericht gefokt werden, was het apporteren. De opdracht voor de hond bestaat eruit om het door de jager geschoten wild, zoals bijvoorbeeld een eend, te brengen.

Vooral honden die oorspronkelijk voor het apporteren gefokt werden, waarderen deze bezigheidsvorm ook buiten de jacht nog steeds zeer. Klassieke apporteerhonden zijn bijvoorbeeld de golden retriever of de labrador.

Los daarvan laten ook andere honden zich doorgaans spelenderwijs voor apporteren enthousiast maken. Probeer het daarom ongeacht het specifieke ras van uw viervoeter uit. De kans is groot, dat u daarmee bij het uitlaten voor een welkome bezigheid kunt zorgen.

Apporteren

Wat u voor het apporteren nodig heeft

Een van de grote voordelen van apporteren is het feit, dat u er geen bijzondere hulpmiddelen voor nodig heeft. U heeft slechts een geschikt voorwerp nodig dat u weg kunt werpen en dat uw viervoeter terug kan brengen. Gebruik voor dit doel bijvoorbeeld een bal, een knuffeldier of een dummy.

Van het gebruik van stokken, die vaak voor apporteren gebruikt worden, kunt u daarentegen beter afzien. Deze kunnen bij het apporteren namelijk zeer gemakkelijk in de bek van uw hond versplinteren. Dat kan snel tot verwondingen leiden. Bovendien kan het voorkomen, dat uw viervoeter houtsplinters inslikt, wat in het ergste geval tot een darmobstructie bij uw hond kan leiden.

De eerste poging bij het apporteren

De meeste honden zit het apporteren in het bloed. De kans is daarom groot, dat uw viervoeter zeer snel zal begrijpen, wat u van hem wilt. Desalniettemin zult u wat tijd in de apporteertraining moeten steken, om uw hond de procedures bij te brengen.

In de eerste plaats is het daarom zinvol, om het te apporteren voorwerp niet weg te gooien, maar enkel voor uw hond op de grond te leggen. Als hij deze dan met zijn bek oppakt, prijst u hem met een woord dat hij kent, zoals bijvoorbeeld “goed zo” of “goed gedaan”. 

Wacht nu een moment voor u uw hond het voorwerp ontneemt en daarbij “los” of een soortgelijk commando uitspreekt. In ruil daarvoor ontvangt uw viervoeter onmiddellijk een hondentraktatie van u. Op deze manier leert hij, dat het loont om het opgehaalde voorwerp aan u over te dragen.

Als deze basisoefening na enige pogingen goed verloopt, kunt u de moeilijkheidsgraad stapsgewijs opvoeren, door het te apporteren voorwerp niet direct voor uw hond, maar iets verder bij hem vandaan op de grond te leggen. Gaat ook dat goed, dan kunt u met uw hond overschakelen naar de volgende moeilijkheidsgraad bij het apporteren.

Leren apporteren: beginnen met werpen

Vroeg of laat is het bij apporteren natuurlijk het doel, dat uw hond het door u weggeworpen voorwerp terugbrengt. Als uw viervoeter de basisbeginselen beheerst, kunt u ermee beginnen om hem dat bij te brengen.

Het is het beste om ervoor te zorgen, dat uw hond na het werpen eerst op uw commando naar het voorwerp loopt. Op die manier kunt u de apporteertraining beter controleren. 

Heeft uw hond het voorwerp bereikt en wil hij het oppakken, gebruik dan een passend commando, zoals bijvoorbeeld “breng hier”. Zodra uw viervoeter bij u teruggekomen is, prijst u uw hond uitbundig. Nu is het tijd om hem zijn welverdiende beloning aan te bieden, als hij u daarvoor in ruil het voorwerp geeft. Na een tijdje zal uw hond het voorwerp waarschijnlijk direct overhandigen, omdat hij weet dat hij daarvoor geprezen en beloond wordt.

Valt apporteren elke hond aan te leren? 

In principe kunt u met alle honden, ongeacht het ras, oefenen om te apporteren. De meeste viervoeters hebben er veel plezier in om op deze manier te worden beziggehouden. 

Let er echter op, dat u uw hond bij het apporteren niet overweldigt. Uw viervoeter moet ten slotte veel bewegen, terwijl u de hele tijd min of meer op dezelfde plek blijft staan. Vooral bij oudere dieren is het daarom belangrijk, dat u het bij het apporteren wat rustiger aandoet en dat u het voorwerp niet elke keer met alle kracht zo ver mogelijk weggooit.

Jonge honden hebben daarentegen zeer vaak de neiging, om bij spelletjes zoals apporteren te overdrijven en zich volledig voorbij te lopen. Om dat te vermijden is het ook hier aan u, om de juiste maat te vinden en ervoor te zorgen dat apporteren uw hond goed doet.

Apporteren bij honden met gewrichtsproblemen 

Bij bijzonder zware hondenrassen vormen de aan het apporteren verbonden sprints een grote belasting voor het lichaam, waardoor deze vorm van bezigheid niet voor hen geschikt is. 

Leidt uw hond aan artrose of aan andere gewrichtsziekten, dan is het eveneens zinvol om volledig van apporteren af te zien, om het ziekteverloop en de daaraan verbonden klachten niet nog extra te versterken. 

Alternatieven die mild zijn voor de gewrichten en die u in dit geval kunt uitproberen, zijn bijvoorbeeld zoekspelletjes of spoorzoeken.

De perfecte motivatiehulp bij het aanleren van apporteren

Als u uw hond voor apporteren enthousiast wilt maken, mogen passende hondensnacks als motivatiehulp niet ontbreken. In ons assortiment vindt u een groot aanbod aan hoogwaardige hondentraktaties uit natuurlijke bestanddelen, waarmee u uw hond op gezonde wijze kunt belonen voor voortgang bij de training. 


Probeer bijvoorbeeld Bellfor Soft Snacks. De kleine lekkernijen hebben de perfecte grootte om de apporteertraining niet te lang te onderbreken. Voor voedingsgevoelige en allergische honden zijn onze Soft Snacks bovendien ook in een hypoallergene variant met insecteneiwit verkrijgbaar, zodat een geschikte beloning bij het apporteren ook in dit geval probleemloos mogelijk is. 


Hier vindt u onze Soft Snacks.

Niet iedere hond wil leren apporteren 

De kans dat uw viervoeter plezier heeft van apporteren, is zeer groot. Is dat tegen de verwachting in niet het geval, dan moet u hem in geen geval dwingen. Ten slotte gaat het er net als bij alle andere hondenspelletjes ook bij apporteren om, dat uw hond plezier heeft.


Probeer in dit geval of u uw hond ertoe kunt brengen, om de zak met voer of met begeerde traktaties te laten brengen. Als ook dat niet werkt, zit er voor u niets anders op dan een andere bezigheid voor uw hond te zoeken.


Conclusie: De meeste honden vinden apporteren erg leuk

Zoals u ziet, is het doorgaans niet al te moeilijk om een hond te leren apporteren. Begin langzaam met oefenen en ga ermee door. Met wat geduld en de juiste motivatie, zoals bijvoorbeeld hondensnacks van Bellfor, duurt het bij de meeste honden niet lang voor ze de procedures doorhebben en nauwelijks zullen kunnen wachten tot het weer zover is.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive